Agenda
Événements & colloques
Octave Mirbeau et la critique journalistique (Podgorica, Monténégro)

Octave Mirbeau et la critique journalistique (Podgorica, Monténégro)

Publié le par Marc Escola (Source : Pierre MICHEL)

OKTAV MIRBO I NOVINSKA KNJIŽEVNA KRITIKA

OCTAVE MIRBEAU ET LA CRITIQUE JOURNALISTIQUE

Dans le cadre de la commémoration du centième aniversaire de la mort d'Octave Mirbeau (1848-1917), Marjana Djukic, de l'université de Podgorica, organise une table ronde sur "Octave Mirbeau et la critique journalistique", avec le soutien du Ministère de la Culture du Monténégro. Elle aura lieu à la faculté de philologie de Podgorica (Faculté des Lettres du Monténégro), le 23 juin, à partir de 19 h. 30.

Sept communications en serbo-croate sont programmées :
* Jelena Novakovic, université de Belgrade, « La réception d'Octave Mirbeau dans la presse serbe ».
* Marjana Djukic, Université de Podgorica, « La méthode critique d'Octave Mirbeau ».
* Igor Perisic Institut pour la littérature et les arts, Belgrade, « La défense de la critique journalistique ».
* Natasa Nelevic, auteure dramatique et critique, « La puissance et l'impuissance de la critique ».
* Balsa Brkovic, écrivain et critique, « La théorie, le journalisme, l'engagement ».
* Vasko Raicevic, dramaturge et critique, « Le style de la critique journalistique ».
* Marinko Vorgic, critique et publiciste, « Entre la méthode et l'éthique ».

*      *      *

Voici l'appel à communication de Marjana Djukic :

Stogodišnjica smrti francuskog kritičara i pisca Oktava Mirboa  (Octave Mirbeau 1848 – 1917) obilježava se širom svijeta, uključujući i Crnu Goru. Pored prigodnog teksta objavljenog u Vijestima „Književni jubilej – Novo otrkrivanje važnog autora“ 17. 02. 2017. godine, planiran je i okrugli sto Oktav Mirbo i novinska književna kritika. Društvo Oktav Mirbo uključio je našu zemlju i događaje planirane za godinu jubileja u kalendar proslava na sajtu http://www.mirbeau.org/calendrier.html a prof. dr Marjana Đukić član je Komiteta za proslavu jubileja: http://www.mirbeau.org/com.html.

Francuski kritičar je povod da otvorimo raspravu o novinskoj kritici, u Crnoj Gori i u svijetu, kao fenomenu koji danas ima ekspanzivnu snagu zahvaljujući specijalizovanim portalima, internet stranicama uz tradicionalnu formu u novinama. No da li je sveprisutnost novinske kritike promijenio njen značaj i kakva je danas funkcija tekstova čiji je cilj da analiziraju tekstove savremenika i daju svoj sud, jedno je od pitanja kojima će se Okrugli sto baviti. Pored toga, važan elemenat ovog projekta je prevazilaženje ambisa između univerzitetske i novinske kritike pa je Okrugli sto zamišljen kao dijalog između ova dva tipa proučavanja književnosti, dakle i formalno, učešćem kritičara i profesora, a ne samo tematski.

Mirbo će biti model jedne uticajne kritike budući da su tekstovi o Meterlinku, Žariju, Švobu, o Zoli i Mopasanu ali i o slikarima Van Gogu, Gogenu, Sezanu, Moneu i mnogim drugim stvaraocima s kraja XIX i početka  XX vijeka označili u mnogome karijere pomenutih umjetnika. Da li je moć da kritičarski sud postane etablirana vrijednost ostala u slavnom dobu Belle Epoque kada je književnost imala veliki značaj i uticaj ili se takvi sudovi i danas nalaze u novinskim tekstovima, analiziraćemo uz druga goruća pitanja: da li sami pisci imaju više empatije u evaluaciji umjetničkih djela, koliko je važno imati stabilan metod u analizi, koliki je danas uticaj prijateljstava, klanova, institucionalnih ambicija u prosuđivanju i etabliranju pisaca.

Filološki pregled, naučni časopis za stranu filologiju, objaviće neke od tekstova izloženih na Okruglom stolu.

Događaj planiran u sali Filološkog fakulteta u Podgorici (nekadašnji Institut za strane jezike) 23. juna 2017. godine otvoren je za javnost a namijenjen je ciljnoj grupi zainteresovanoj za probleme književne kritike: sami kritičari iz svih tipova medija i internet portala, studenti književnosti, profesori književnosti, sami stvaraoci ali i drugi zainteresovani.

*       *      *

Učesnici:

* Prof. dr Jelena Novaković, Filološki fakultet u Beogradu, „Recepcija Oktava Mirboa“

* Prof. dr Marjana Đukić, Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore, „Kritičarski metod Oktava Mirboa“

* Dr Igor Perišić, naučni saadnik, Institut za književnost i umetnost u Beogradu, „Akademska i novinska kritika, metakritički pogled“

* Nataša Nelević, dramaturškinja i pozorišna kritičarka, „Književna kritika, moć i nemoć“

* Marinko Vorgić, književni kritičar i publicista, „Između metoda i morala“

* Balša Brković, književnik i književni kritičar, „Kritika pisaca“

* Vasko Raičević, dramaturg i književni kritičar, „Stil novinske kritike

*